Journey
Talia Mukmel
Curator: Dr. Tal Frenkel Alroy
2021
ה'מסע אל האי רצפה' היא תערוכה המושתתת על מחקר היסטורי, טכנולוגי, חווייתי וחומרי. העבודה על התערוכה החלה עוד לפני פרוץ הקורונה, והפכה לרלוונטית יותר ויותר עם ההסתגרות בבית מפני המגפה.
בתהליך העבודה על התערוכה, שנעשה כולו מתוך הבית ובתוכו, חיפשה טליה מוקמל את החומר שממנו עשוי חלום הבית הישראלי.
ככל שהמחקר התקדם הלכה והתגלתה לפניה רצפת הטרצו של הבית, ונחשפה כמעין קרקע כפולה: על פניו מרחב בטוח של רצף מוכר, ישר, מדיד ונספר, ועם זאת חומר חי, רב תאי, מבלבל, שכל רצף ממנו והלאה. מן הגילוי הזה צמחה עבודה כפיים קשה ויפיפייה.
טליה מציגה בתערוכה מרצפות טרצו שאותן היא מכינה בעבודת קראפט בבית מלאכה מאולתר שהקימה בביתה.
אל תערובת הטרצו המסורתית, שאותה רכשה ממפעל המרצפות סלע בע"מ – מפעל המרצפות האחרון בארץ שעומד בימים אלו לפני סגירה – היא מוסיפה חומרים מתוך מרחב הבית. שטיחים, סמרטוטי רצפה, תמונות משפחה.
רצפת טרצו, המוכרת מכמעט כל בית בישראל, מהדהדת זיכרונות רבים: זיכרון הטכנולוגיה שהומצאה בוונציה במאה ה- 16; זיכרונות מן המנדט הבריטי, שאיתו עלה הטרצו לארץ; זיכרונות ילדות משנות השישים והשבעים והשמונים, שאז פשה הטרצו במרחבים הציבוריים והפרטיים כאחד; זיכרון הפועלים הפלסטינים שהגיעו מהשטחים; זיכרון אבני השיש שיובאו בעשורים האחרונים ממדינות שונות באירופה. אם הבית הוא מולדת, הטרצו הישראלי הוא האדמה המסוכסכת שלה.
באופן לגמרי מקרי ונוגע ללב, נסגר בימים אלו מפעל מרצפות סלע בע"מ - המפעל האחרון לטרצו בארץ - אחרי 40 שנות עבודה. אירוע זה, שמסמל את סופה של התעשייה הזעירה בארץ, נכנס אל התערוכה ומהווה שכבה נוספת של עומק.
מהי רצפה של בית? מה זו רצפה כחומר להתבוננות, לחלימה, ליצירה, לחפירה, לחיפוש של זהות? מהו בית שהופך לבית מלאכה? ומהו קראפט שמהדהד תעשייה ישראלית שפעלה במשך עשרות שנים, והמפעל האחרון בה עומד לפני סגירה?
"המסע אל האי רצפה" הוא מסע אל המעטפת התחתונה של הבית הישראלי, אל החומרים והעקבות שנטבעו בזיכרון, אל תעשייה שכבר חולמת את עברה.
התערוכה מתקיימת בתמיכת מפעל הפיס
ד"ר טל פרנקל אלרואי
צילומים: מיכל פרנקל אלרואי, גיל אלרואי, טליה מוקמל